Freulebrug gaat minder lang mee dan verwacht

bericht van de gemeente 06-07-2017 14.45 uur

‘De Freule’ gaat minder lang mee dan verwacht.
Dat blijkt uit onderzoek naar de conditie van de fietsbrug. Uit onderzoek blijkt dat de aannemer destijds heeft nagelaten de binnenzijde van brug te behandelen waardoor ernstige roestvorming is ontstaan. Daarnaast bestaat de kans dat de gemeente de twee zijvleugels (de belvedères) moet verwijderen.

“Voetgangers en fietsers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de brug. De brug is veilig, maar gaat helaas nog maar 20 jaar mee. Voor de belvedères ligt dat anders”, geeft wethouder Detlev Cziesso aan. “Vanwege de roestvorming hebben wij de draagkracht van de brug en de belvedères opnieuw laten berekenen. Uit de berekeningen blijkt er een risico is dat de twee zijvleugels onder druk van mensenmassa kunnen begeven. Dat risico willen wij niet nemen! De belvedères sluiten we dan ook af en gaan opzoek naar mogelijkheden om ze te kunnen behouden. In uiterste geval moeten we de twee zijvleugels verwijderen!”

Bij de bouw van de Freule over het kanaal – tussen de binnenstad en de wijk Welgelegen, in 2000 ging de gemeente uit dat deze bijzondere brug zeker 80 jaar mee ging. Nu blijkt dat de verwachte levensduur gehalveerd is. In de huidige situatie gaat de brug nog 20 jaar mee. “De kosten om beide gebreken te herstellen kunnen wij niet meer verhalen. Dat is enorm balen. De aannemer ging in 2002 failliet. Zo ver wij hebben kunnen achterhalen is niemand die de verplichtingen uit het contract met de gemeente heeft overgenomen”.

Om deze bijzondere brug voor Apeldoorn voor de komende 20 jaar te kunnen behouden zit de gemeente met een schadepost van circa 172.000 euro. Kosten voor een nieuwe brug liggen tussen 1 en 3 miljoen euro afhankelijk van het ontwerp. De Freule alsnog toekomstbestendig maken brengt een prijskaartje met zich mee van circa een miljoen euro.

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.